Cupcakes z kremem żurawinowym - KUKBUK
cupcake kukbuk zurawina

Cupcakes z kremem żurawinowym

14 sztuk

Babeczki w sam raz na święta.

W dużej misce ucieramy jajko z cukrem, wanilią, olejem i jogurtem. Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko mieszamy, dodajemy kawę, dalej mieszając. Przygotowujemy 14 foremek na babeczki, równomiernie rozdzielamy ciasto. Wkładamy do piekarnika na 20-23 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Do rondelka wrzucamy żurawinę, dodajemy cukier i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Gotujemy, następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez 15 minut. Połowę żurawiny przecieramy przez sito i odstawiamy do ostygnięcia. W misie miksera ubijamy masło przez około 10 minut na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Na końcu dodajemy mascarpone, przetartą żurawinę i sok cytrynowy, miksując jeszcze przez 5 minut do połączenia się składników.
Małym nożem wycinamy środek w każdej babeczce, napełniamy otwory duszoną żurawiną, a następnie z powrotem zamykamy górną częścią. Gotowy krem żurawinowy umieszczamy w rękawie cukierniczym i wyciskamy na babeczki, dekorujemy rozkruszoną bezą. Smacznego :-).

 

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: