Cukinia zapiekana z orzeszkami piniowymi, kaparami i tuńczykiem - KUKBUK
zapiekanka, cukinia, agata wojda

Cukinia zapiekana z orzeszkami piniowymi, kaparami i tuńczykiem

Zapiekanka z ostatnich letnich produktów - idealna na pierwsze jesienne wieczory.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy posiekane: szalotki i czosnek. Po 2 minutach wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dusimy przez 20 minut, bez przykrycia. Wlewamy wino i zostawiamy na ogniu jeszcze 15 minut. Szykujemy beszamel. Rozpuszczamy masło, mieszamy z mąką, używając drewnianej łyżki. Po 1 minucie wlewamy mleko i pozwalamy, aby masa jednolicie się zagęściła. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, wsypujemy 2 łyżki parmezanu. Cukinię kroimy w 1-centymetrowe kawałki. Układamy w lekko natłuszczonym oliwą naczyniu do zapiekania – najlepiej warstwami, przekładając sosem pomidorowym, beszamelem, kawałkami odsączonego tuńczyka, orzeszkami piniowymi, skórką pomarańczową, kaparami i rodzynkami. Nie zapominamy o świeżej bazylii. Obstukujemy naczynie, wierzch polewamy resztą beszamelu i sosu pomidorowego. Skrapiamy oliwą i posypujemy resztą sera. Pieczemy 45 minut, aż zbrązowieje po bokach. Wyjmujemy, odliczamy 15 minut i podajemy. Z resztką primitivo, bo przecież nie wylejemy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: