Cukinia duszona z jabłkiem i ryż daktylowy - KUKBUK
cukinia duszona jablko ryz kukbuk

Cukinia duszona z jabłkiem i ryż daktylowy

2 porcje

Eksplozja kolorów, smaków i przede wszystkim zdrowia. Cukinia naprawdę lubi dobierać się w parę z jabłkiem.

Cukinię kroimy w plasterki, a jabłko, cebulę i obranego ze skórki pomidora – w kostkę. Natkę siekamy. Rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy jabłko i dobrze mieszamy. Dorzucamy pomidora i cukinię, po czym jeszcze raz mieszamy i dodajemy natkę. Doprawiamy do smaku. Dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut, aż cukinia zrobi się miękka.

Ryż gotujemy około kwadransa. W tym czasie namaczamy daktyle. Później kroimy je na małe kawałki, łączymy z ugotowanym ryżem i dodajemy curry. Podajemy jako dodatek do duszonej cukinii.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: