Crumble z cukinią i orzechową kruszonką - KUKBUK
crumble cukinia kukbuk

Crumble z cukinią i orzechową kruszonką

2 porcje

Pod kruszonką dobrze odnajdą się nie tylko owoce - tutaj schowaliśmy cukinię, majeranek i ricottę. Koniecznie do wypróbowania!

Cukinię myjemy, suszymy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Siekamy szalotkę i majeranek, po czym łączymy z cukinią.

Dodajemy starty czosnek oraz ser ricotta i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy mielonym kminkiem i pieprzem. Przekładamy do wysmarowanej masłem i dokładnie oprószonej mąką kukurydzianą formy.

Nasiona lnu prażymy na suchej patelni pod przykryciem. Zostawiamy do przestudzenia, po czym rozbijamy w moździerzu. Orzechy prażymy na patelni. Zostawiamy do wystygnięcia i siekamy na drobne kawałki. Masło kroimy w kostkę, łączymy z mąką i przyprawami, po czym rozcieramy palcami na okruchy. Dodajemy starty ser oraz orzechy i mieszamy do połączenia składników. Ciasto kruszymy na masie z cukinii. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: