Crostini z halloumi i jagodami - KUKBUK
www_jagody_4_KUKBUK

Crostini z halloumi i jagodami

16 porcji

Słodkie czy słone? Jeśli nie możecie się zdecydować, przygotujcie śniadanie z wytrawnym halloumi i smażonymi owocami

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kroimy bagietkę na 16 kromek, każdą z nich obtaczamy z dwóch stron w oliwie. Pieczemy około 10 minut, aż zbrązowieją.

Ser halloumi odcedzamy, kroimy wzdłuż na pół, a każdą połówkę jeszcze na osiem części. Rozgrzewamy patelnię grillową i zwykłą patelnię. Za pomocą papierowego ręcznika rozsmarowujemy niewielką ilość tłuszczu na patelni grillowej. Układamy na niej kawałki sera halloumi i grillujemy z dwóch stron. Na drugiej patelni smażymy jagody z cukrem – przez kilka minut, aż osiągną konsystencję konfitury. Wyjmujemy grzanki z piekarnika, układamy na nich ser i po łyżeczce jagód. Dekorujemy każdą listkiem mięty.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: