Crostini toscani - KUKBUK
CROSTINI kukbuk

Crostini toscani

3 porcje

Wątróbki oczyszczamy. Marchewkę, cebulę i seler obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę i seler siekamy. Warzywa wkładamy do miski, doprawiamy posiekanymi kaparami, rozmarynem i pieprzem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce, od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło i smażymy wątróbki około pół godziny. Pilnujemy, by nic nie przywierało do dna; gdyby tak się działo, możemy podlać delikatnie wodą lub (lepiej) marsalą. Solimy tylko odrobinę, bo słone anchois pomoże!

 

Wątróbkę, warzywa i posiekane fileciki anchois miksujemy blenderem – niezbyt dokładnie, bo nie chodzi o delikatne, aksamitne francuskie pâté, tylko o pasztet włoski, wyrazisty i prosty.

 

Podajemy na grillowanych niedużych kromkach chleba, oczywiście najlepiej toskańskiego.

 

PS

Dla kulinarnych leni – plan B. Chleb grillujemy, smarujemy masłem i na wierzchu układamy anchois. Efekt jest!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: