Crostini z pastą z bryndzy, szynką parmeńską i tymiankiem - KUKBUK
crostini kukbuk

Crostini z pastą z bryndzy, szynką parmeńską i tymiankiem

4 porcje

O takich grzankach marzy się podczas maratonów filmowych.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Do nagrzanego wkładamy ząbki czosnku i pieczemy przez 15 minut. Kiedy będą już miękkie w środku, wyjmujemy je, nacinamy końcówki i wyciskamy miękki miąższ do miseczki. Łączymy z bryndzą i jogurtem.

Szynkę parmeńską rozkładamy na patelni i smażymy przez 2 minuty z każdej strony. Kiedy przestygną, łamiemy je na mniejsze chipsy.

Bagietkę kroimy na cienkie kromki, rumienimy je na rozgrzanej patelni do grillowania. Lekko przestudzone smarujemy grubo bryndzą, na górze układamy chipsy z szynki parmeńskiej i dekorujemy świeżym tymiankiem. Posypujemy grubo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.

Słonawy smak crostini z bryndzą zrównoważą wyraziste nuty chmielowe np. piwa Cztery Chmiele, które zawdzięcza je aż czterem odmianom chmielu. Trzy z tych odmian stanowią chmiele aromatyczne takie jak Cascade – amerykański, z delikatnym aromatem cytrusowym i owoców tropikalnych oraz Marynka – polska odmiana chmielu o delikatnym, szlachetnym chmielowym aromacie.

przepis i zdjęcia: Anna Matuszczak

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: