Crostata al cioccolato bianco e cardamomo - KUKBUK
crostata czekolada biala kukbuk

Crostata al cioccolato bianco e cardamomo

1 ciasto

Zagniatamy ciasto opuszkami palców, jak najkrócej, tak by powstała wilgotna kruszonka. Przesypujemy ją do formy i rozkładamy równomiernie na powierzchni blachy i na obręczy, dociskając tak, by kruszonka się połączyła. Wkładamy do lodówki na pół godziny.

 

Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

 

Do miski wrzucamy pokruszoną czekoladę. Śmietanę wlewamy do rondelka, wsypujemy utłuczony w moździerzu kardamon i stawiamy na najmniejszym ogniu. Gdy się zagotuje, wlewamy ją przez sito do miski z czekoladą. Odstawiamy na chwilę, by czekolada się rozpuściła. Mieszamy dokładnie, wbijamy jajka i znów dokładnie mieszamy.

 

Krem wylewamy na podpieczony spód i ponownie pieczemy. Tym razem 25 minut.

 

PS

W Krakowie chyba też wywołuję deszcz, bo znowu leje!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: