Croissanty domowej roboty - KUKBUK
rogaliki

Croissanty domowej roboty

Nie taki rogal trudny, jak go malują. Wystarczy trochę cierpliwości!

Masło i mąkę łączymy, ciasto układamy na folii spożywczej, drugim kawałkiem je przykrywamy. Rozwałkowujemy na nieduży kwadrat, mniej więcej 10 na 10 centymetrów. Wkładamy do lodówki na godzinę, by stwardniało.

Mleko łączymy z cukrem i miodem. Wsypujemy drożdże, odstawiamy na chwilę, by ruszyły. Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy zaczyn. Ciasto wyrabiamy około 10 minut – musi być elastyczne. Rozwałkowujemy je na prostokąt w wymiarach 20 na 30 centymetrów. Z lodówki wyciągamy wcześniej przygotowaną część ciasta i przekrawamy je na pół. Jeden kawałek układamy na środku dużego prostokąta i przykrywamy ⅓ ciasta z lewej strony. Na górze układamy drugi kawałek wyjęty z lodówki i przykrywamy ⅓ ciasta pozostałego z prawej strony. Chodzi o ułożenie na przemian warstw: drożdżowe ciasto i masło z mąką, znów drożdżowe ciasto i mąka z masłem, a na koniec ponownie ciasto z zaczynem. Odwracamy prostokąt krótszym bokiem do siebie i delikatnie wałkujemy. Składamy ciasto, zaginając ⅓ wzdłuż dłuższego boku, od góry do środka, a potem kolejną ⅓, tym razem od dołu do środka. Obracamy całość o 90 stopni i zaznaczamy dolną krawędź. Odkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie schłodzone ciasto układamy na stolnicy zaznaczoną krawędzią do siebie. Wałkujemy, by uzyskać prostokąt, który będziemy w stanie złożyć tak jak poprzednio. Znów obracamy ciasto o 90 stopni i zaznaczamy dolną krawędź. Ponownie odkładamy do schłodzenia. Cały proces powtarzamy jeszcze dwa razy; po ostatnim wałkowaniu odkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.

Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonym mąką blacie na grubość 3 milimetrów i przecinamy wzdłuż na dwa pasy. Z każdego z nich wycinamy trójkąty o podstawie długości około 8 centymetrów. Nacinamy podstawę na środku na głębokość mniej więcej 2 centymetrów. Rozchylamy rozcięcie, naciągając delikatnie ciasto, i zwijamy rogalik, począwszy od podstawy, a skończywszy na wierzchołku trójkąta. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na 2 godziny, by rogaliki podwoiły objętość, po czym nabłyszczamy je jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyciągamy, kiedy rogaliki będą pięknie złote. Zjadamy od razu, najlepiej z masłem.

PS

Sam tego nie wymyśliłem. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki o słodkich wypiekach: „Pâtisserie at Home” Willa Torrenta. Jeśli natraficie na nią w księgarni, kupujcie bez wahania.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: