Crocchette di patate con funghi del sangue - KUKBUK
krokiety ziemniaczane kukbuk

Crocchette di patate con funghi del sangue

1 porcja

Ziemniaki gotujemy, studzimy i rozgniatamy na purée. Rydze kroimy w sporą kostkę i smażymy na maśle z odrobiną soli. Odstawiamy, żeby przestygły. Do miski wrzucamy ziemniaki i ricottę, dokładamy jajka i tarty ser. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy – początkowo najlepiej łyżką – by powstało ciasto. Dokładamy rydze i delikatnie mieszamy raz jeszcze. Formujemy kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto w głębokim tłuszczu, którego nadmiary odsączamy na papierowym ręczniku.

 

Pyszne na ciepło i na zimno!

Świetnie wychodzą też z tartym oscypkiem.

Po dzisiejszej jajecznicy na śniadanie rydze ciągle leżą na balkonie, a ricottę upchnąłem w lodówce – to chyba znaczy, że by wygrać wojnę, muszę zrobić crocchette co najmniej raz jeszcze. Idę do kuchni!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: