Crêpes Suzette – wersja dla dzieci - KUKBUK
Crepes-Suzettekukbuk

Crêpes Suzette – wersja dla dzieci

6 porcji

Wyszukane naleśniki w wersji dla najmłodszych

W misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy jajka i żółtka. Mieszamy, wlewając stopniowo mleko. Na koniec łączymy z roztopionym masłem i wrzucamy skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy na godzinę.

Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny. Odcedzamy.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy kawałek masła. Smażymy naleśniki.

W rondelku roztapiamy cukier i gotujemy, aż nabierze złotego, karmelowego koloru. Dodajemy sok pomarańczowo-cytrynowy. Gotujemy 10-15 minut, aż płyn się zredukuje i będzie gęsty jak syrop. Odstawiamy.

Usmażone naleśniki składamy w trójkąty. Na patelni rozpuszczamy kawałek masła. Układamy naleśniki i podgrzewamy. Polewamy syropem, podgrzewamy jeszcze chwilę i od razu podajemy.

 

Przepis i zdjęcie: Monika Domańska / Chilitonka.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: