Crêpes z masłem migdałowym i owocami - KUKBUK
Crepes maslo migdalowe owoce

Crêpes z masłem migdałowym i owocami

8 porcji

Tak, takie naleśniki to pomysł na twoje jutrzejsze śniadanie.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. W małym rondelku rozpuszczamy łyżeczkę masła.

Do mąki dodajemy jajko, mleko, 250 ml wody oraz masło. Wszystko szybko łączymy razem w jednolita masę. Przykryte ciasto odstawiamy na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy masło migdałowe.

Migdały prażymy na suchej patelni do momentu, aż poczujemy orzechowy zapach. Należy uważać, aby migdałów nie przypalić. Migdały studzimy, a następnie miksujemy za pomocą ręcznego blendera z dodatkowym małym pojemnikiem miksującym, w trakcie miksowania dodajemy olej, sól i miód. Całkowity czas miksowania migdałów do uzyskania  jednolitej masy orzechowej to około 15 minut. Uzyskane masło przekładamy do słoiczka.

Przed smażeniem naleśników dolewamy resztę wody (50 ml), która również powinna być mocno schodzona, całość dokładnie mieszamy.

Naleśniki smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem (najlepiej sprawdza się patelnia przeznaczona do smażenia naleśników).

Wysmażone naleśniki smarujemy serkiem mascarpone oraz masłem orzechowym, posypujemy borówkami i zwijamy w rulon. Po zwinięciu posypujemy cukrem pudrem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: