Crepe soufflee - KUKBUK
kukbuk crepe soufflee agata wojda

Crepe soufflee

Zaczynamy od ciasta, które według wszelkich prawideł francuskich musi odpocząć obowiązkowe 30 minut. Ubijamy wszystkie składniki ciasta, by uzyskać masę bez grudek. Odstawiamy na pół godziny. Na patelni posmarowanej masłem smażymy jak najcieńsze i najmniejsze naleśniki – wygrają ci z najlepszą patelnią. Stos pięknie przyrumienionych naleśników czeka na nadzienie.

 

W mleku topimy rozciętą laskę wanilii i podgrzewamy. Ukręcamy żółtka z cukrem, wsypujemy mąkę i nie przestając miksować, łączymy z gorącym mlekiem. Wstawiamy na mały ogień i przez 2 minuty intensywnie mieszamy, dopóki nie zgęstnieje. Uwaga, by się nie przypaliło! Z uzyskanego gęstego kremu wyjmujemy laskę wanilii. Wlewamy Grand Marnier i mocno schładzamy. Zaleca się przykrycie z wierzchu kawałkiem folii spożywczej lub pergaminu tak, aby przylegał do budyniu i powstrzymał powstawanie kożucha.

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy odrobiną masła. Ubijamy na sztywno pianę z białek i w trzech partiach dodajemy ją do zimnego kremu jajecznego – szybko i ostrożnie, by nie opadła. Na naleśniku rozkładamy warstwę kremu, składamy na pół, nie ściskamy krawędzi. Wsuwamy do piekarnika na 10 minut. Teraz szeroka łopatka, przenosiny w sos i puder.

 

Biegiem do stołu!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: