Crème brulée z sałatką z dyni - KUKBUK

Crème brulée z sałatką z dyni

Wytrawny krem i sycąca sałatka - duet idealny, pełen sera i cieszącej oko dyni.

Śmietanę podgrzewamy do 80 stopni. Dodajemy żółtka i gotujemy, mieszając, na bardzo wolnym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, dokładamy starty parmezan, ser kozi, olej Kujawski z pierwszego tłoczenia i sól do smaku. Mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Studzimy. Posypujemy cukrem i opalamy z góry palnikiem, aż cukier się skarmelizuje. Aby dopełnić smak podawać skropione olejem Kujawskim z pestek dyni.

Musztardę, miód i ocet łączymy i odstawiamy na 5 minut. Wlewamy powoli olej Kujawski z pestek dyni, ciągle mieszając. Do emulsji dodajemy skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy, sok z 1/2 pomarańczy i cynamon. Odstawiamy na 24 godziny. Dynię kroimy w 2-centymetrową kostkę i pieczemy przez 12 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia. Plastry sera koziego posypujemy odrobiną cukru i opalamy z góry palnikiem. Naczynie do serwowania pokrywamy cienką warstwą przygotowanego wcześniej dressingu, układamy kiełki jarmużu, rukolę mini, dynię, kilka filetów z pomarańczy i ser kozi. Sałatkę posypujemy pestkami dyni i polewamy dressingiem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: