Crème brûlée - KUKBUK
creme brulee kukbuk

Crème brûlée

4-6 porcji

Zagniatamy kruche ciasto, formujemy je w kulę, zawijamy w worek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wyklejamy nim foremki do babeczek (można też użyć blachy do muffinków). Każdą babeczkę nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Upieczone spody chłodzimy.

Krem przygotowujemy, gotując przez pięć minut 500 ml śmietany kremówki z pięcioma łyżkami cukru i wydrążoną laską wanilii. W misce delikatnie ucieramy pięć żółtek z łyżeczką cukru. Staramy się zbytnio nie napowietrzyć kremowej masy. Śmietanę zdejmujemy z ognia i trochę studzimy. Łączymy ją z utartą masą z żółtek i przelewamy do foremek z ciastem. Następnie wstawiamy je do naczynia do zapiekania i zalewamy wodą do połowy ich wysokości. Piekarnik rozgrzewamy do 110 stopni i w tak przygotowanej kąpieli wodnej pieczemy około 40 minut, uważając, aby masa zbytnio się nie ścięła. Studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy delikatnie brązowym cukrem i karmelizujemy wierzch za pomocą palnika. Uważajmy, by na powierzchni nie było kropelek wody (należy je delikatnie odsączyć ręcznikiem kuchennym), gdyż karmel przez to straci na swej chrupkości.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: