Crema di zucca con gamberi - KUKBUK
krem z dyni krewetki kukbuk

Crema di zucca con gamberi

4 porcje

Dynię obieramy i kroimy w dużą kostkę. W garnku z grubym dnem przesmażamy na maśle posiekane: szalotkę i czosnek. Dorzucamy kawałki dyni. Smażymy, mieszając od czasu do czasu i pilnując, by się nie przypaliło. Solimy, ścieramy ½ gałki muszkatołowej i doprawiamy białym pieprzem. Kiedy dynia jest miękka, zalewamy porcją gorącego bulionu. Miksujemy i wlewamy tyle bulionu, by uzyskać konsystencję kremu. Próbujemy i – w razie potrzeby – ponownie doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zmniejszamy gaz do minimum i zabieramy się do przygotowania krewetek.

Nacinamy pancerzyk z góry i oczyszczamy dokładnie każdą krewetkę. Na połowie masła szklimy czosnek, wkładamy krewetki i doprawiamy wędzoną papryką. Kiedy krewetki zrobią się czerwone, przekładamy je na drugi bok, dokładamy resztę masła i smażymy przez chwilę, znów do czerwoności. Kiedy krewetki są gotowe, układamy je na talerzu pełnym kremu dyniowego. Można posypać szczypiorkiem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: