Costine di maiale all’aceto balsamico - KUKBUK
kukbuk zeberka z octem krakowski makaroniarz

Costine di maiale all’aceto balsamico

8 porcji

Żeberka tniemy na kawałki po dwie kostki. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Przesmażamy na oliwie, najlepiej partiami, tak by kawałki mięsa zrobiły się złote z każdej strony. Gotowe żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia. Z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu, wrzucamy posiekane: cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dokładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Gdy składniki sosu się połączą, wlewamy na patelnię piwo, ocet i worcester. Mieszamy dokładnie. Kiedy sos się zagotuje, zdrapujemy drewnianą łyżką to, co przywarło do dna i zawartością patelni zalewamy żeberka w naczyniu żaroodpornym. Uzupełniamy gorącym bulionem tak, by mięso było całkowicie zakryte. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 2½ godziny. Po godzinie obracamy mięso, po upływie drugiej obracamy je ponownie i odkrywamy, by sos odparowywał przez pozostałe pół godziny. Zjadamy z purée z pietruszki podkręconym chrzanem albo z polentą! I dodam tylko, że na drugi dzień są jeszcze lepsze!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: