Comber jagnięcy ze szpinakiem - KUKBUK
comber jagniecy kukbuk

Comber jagnięcy ze szpinakiem

4 porcje

Comber jagnięcy dokładnie osuszamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i układamy comber na patelni stroną z tłuszczem. Należy pamiętać, aby patelnia do smażenia nie była zbyt gorąca. Najlepiej, gdy patelnia rozgrzewa się powoli już w trakcie smażenia. W ten sposób tłuszcz z combra będzie się stopniowo wytapiał. W momencie gdy patelnia będzie już bardzo gorąca smażymy comber z każdej strony po ok. pół minuty, następnie przekładamy na blachę i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza.

 

W międzyczasie myjemy, osuszamy i siekamy drobno szczypiorek. W miseczce mieszamy musztardę i miód w proporcjach 1:1. Po wyjęciu z piekarnika każdy kawałek jagnięciny smarujemy z jednej strony sosem musztardowo-miodowym, a następnie zanurzamy w szczypiorku.

 

Podajemy na świeżym szpinaku przyprawionym winegret. Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy przed podaniem. Winegret uzyskujemy po połączeniu soku z cytryny, oleju, soli i odrobiny wody.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: