Comber jagnięcy na plackach ziemniaczanych panierowanych w oscypku z sosem z borowików - KUKBUK
comber kukbuk

Comber jagnięcy na plackach ziemniaczanych panierowanych w oscypku z sosem z borowików

4 porcje

Comber oczyścić, usunąć co drugą kość. Z oliwy, tymianku, soli i pieprzu przygotować marynatę i zamarynować mięso. Filet zmiksować ze śmietaną i jajkiem, przyprawić solą i pieprzem, masę przetrzeć przez gęste sito. Blanszowane kurki posiekać w bardzo drobną kostkę. Na folię posmarowaną oliwą rozłożyć cienką warstwę kurek, następnie warstwę musliny (masy z kurczaka), na to nałożyć comber i zawinąć jak cukierek, tak, aby kości wystawały poza folię. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut.

 

 

 

 

Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone borowiki, chwilę dusić do odparowania wody, podlać brandy i podpalić, dodać bulion, gotować, aż objętość zmniejszy się o połowę, dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

 

 

 

 

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, dodać zieloną pietruszkę, w razie potrzeby doprawić solą
i pieprzem. Masę podzielić na 4 porcje
i panierować w wiórkach oscypka. Uformować
i smażyć na złoty kolor na patelni teflonowej.
Jagnięcinę podawać z plackiem, sosem kremowym
z borowików i blanszowaną fasolką szparagową.

 

 

Przepis: Janusz Myjak, szef kuchni hotelu Dr Irena Eris w Krynicy Zdrój
© KUKBUK 2017