Cobbler z jabłkami i owsianką - KUKBUK
cobbler-z-jablkami-i-owsianka kukbuk

Cobbler z jabłkami i owsianką

4 porcje

Trochę zdrowe śniadanie, a trochę pyszny deser. Najlepszy na leniwe, zimowe poranki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w grube plasterki. Posypujemy cukrem, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej formy. Masło wyrabiamy z mąką i cukrem jak na kruszonkę. Dolewamy maślankę i mieszamy do połączenia się składników – masa nie powinna być idealnie gładka. Wsypujemy płatki owsiane (możemy je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i łączymy je z ciastem. Nakładamy ciasto na owoce. Posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy około 35 minut.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: