Clafoutis czereśniowe - KUKBUK
czeresniowe clafoutis kukbuk

Clafoutis czereśniowe

1 foremka

Jeśli uda wam się nie zjeść wszystkich owoców po drodze z bazarku do domu, zróbcie z nich ten francuski deser.

Suche składniki mieszamy. Dodajemy mleko, mieszamy jeszcze raz. Masło roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia.

 

Do masy wbijamy jajko, dodajemy stopione masło i mieszamy – możemy użyć miksera. Całość musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

 

Jeśli masa będzie zbyt płynna, dodajemy trochę mąki. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsta, dolewamy odrobinę mleka.

 

Formę do ciasta smarujemy masłem, wrzucamy umyte i wydrylowane czereśnie i zalewamy ciastem.

 

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-30 minut. Jeśli chcemy, by deser nabrał lekko migdałowego posmaku, możemy użyć niewydrylowanych czereśni (choć pojawiają się ostatnio głosy, że pieczone pestki mogą być szkodliwe).

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: