Cioccolato modicano - KUKBUK
czekolada domowa kukbuk

Cioccolato modicano

1 tabliczka

Ziarno obieramy ze skórki. Tłuczemy w moździerzu, rozcieramy jak najdłużej. Powstałą masę podgrzewamy na patelni z grubym dnem. Gdy się rozpuści odstawiamy patelnię wraz z zawartością do przestudzenia. Masa powinna mieć około 40 stopni. Dopiero wtedy wsypujemy cukier i wybrany dodatek smakowy (może być bez – bez dodatków, choć przyznam, że dziś pomyślałem o kwiecie czarnego bzu). Cukier wsypany wcześniej rozpuści się a o to nam nie chodzi. Zatem wsypujemy cukier. Mieszamy i przelewamy do formy. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i już. A dlaczego Sycylia to koniec świata? Nie wiem, tak czuję. A jak mi wyszła moja czekolada? Nie wiem, właśnie biegnę do kuchni. Dam znać!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: