Ciasto truskawkowo-rabarbarowe z białą czekoladą - KUKBUK
ciasto_rabarbar kukbuk

Ciasto truskawkowo-rabarbarowe z białą czekoladą

6-8 porcji

Biszkopt z owocami i kremem to idealne ukoronowanie nie tylko ogródkowego przyjęcia, lecz także zwykłego letniego popołudnia.

Tortownicę o średnicy 18 cm smarujemy masłem oraz wykładamy spód papierem do pieczenia. Jajka rozdzielamy, białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dalej ubijając, dodajemy żółtka jedno po drugim. Następnie przesiewamy do miski mąkę. Wszystko razem delikatnie mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do tortownicy oraz pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Całkowicie studzimy i kroimy na trzy płaty.

Rabarbar myjemy, usuwamy końce i kroimy w kostkę. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na pół. Owoce przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki wody, przeciętą na pół laskę wanilii, sok z limonki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z palnika i studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 50 ml kremówki. Pozostałą śmietanę ubijamy aż dojdzie do konsystencji jogurtu, wtedy dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sok z limonki. Energetycznie mieszamy, śmietana powinna błyskawicznie zrobić się sztywna.

Dolny blat biszkoptu kładziemy na paterę, smarujemy połową nadzienia rabarbarowo-truskawkowego, a następnie kremem z białej czekolady. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy resztą nadzienia z owoców i kremem. Kładziemy trzeci blat oraz smarujemy wierzch i boki kremem z białej czekolady. Posypujemy startą białą czekoladą. Tort przechowujemy w lodówce, smacznego!

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek,
studiokuchnia.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: