Ciasto pleśniak - KUKBUK
plesniak ciasto kukbuk

Ciasto pleśniak

1 blacha

Oddzielamy żółtka od białek. W misce łączymy ze sobą mąkę, masło, 2 żółtka, cukier puder, esencję waniliową, proszek do pieczenia, śmietanę i cynamon. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę i zawijamy w folię spożywczą. Chowamy do lodówki na godzinę, aby stwardniało. Formę smarujemy masłem, a na tarce z dużymi oczkami ścieramy do niej połowę ciasta, aby równomiernie pokryło całą blachę. Do worka cukierniczego przekładamy powidła lub dżem i dozujemy równomiernie na całą powierzchnię ciasta. Następnie znów ścieramy ciasto, aby pokryło powidła. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Z białek z dodatkiem cukru fiołkowego (lub zwykłego cukru pudru) ubijamy sztywną pianę. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, dodajemy ubitą pianę i równomiernie rozkładamy. Pieczemy jeszcze 20 minut w 170 stopniach.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: