Ciasto marchewkowe - KUKBUK
ciasto marchewkowe kukbuk

Ciasto marchewkowe

1 tortownica

Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy przyprawy, sodę i sól. Osobno delikatnie roztrzepujemy jajka z olejem rzepakowym. Mieszamy suche składniki z jajkami i olejem, dodajemy orzechy, rodzynki, tartą marchew i posiekanego ananasa. Dokładnie mieszamy całość. Smarujemy masłem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 20-24 cm, przelewamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 175-180 stopni przez 45-50 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż wystygnie, a najlepiej studzimy na specjalnej kratce.

 

Równocześnie przygotowujemy krem: mascarpone mieszamy z cukrem, dodajemy nasiona wanilii. Jeśli masa będzie za gęsta, możemy dolać odrobinę (2-3 łyżki stołowe) mleka o zawartości tłuszczu 3,2%. Dokładnie mieszamy na gładką masę. Na wystudzone ciasto nakładamy równą warstwę masy. Wierzch dekorujemy cienkimi plasterkami marchwi

© KUKBUK 2017