Ciasto makowo-serowe - KUKBUK
serowo makowe ciasto kukbuk

Ciasto makowo-serowe

1 okrągła forma

Migdałowy spód, warstwa aromatycznej masy makowej i wieńczący wszystko puchaty sernik - ciasto dla każdego.

Mak płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, a następnie wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą 2 cm ponad poziom maku i pozostawiamy do namoczenia na 4 godziny. Po tym czasie garnuszek stawiamy na kuchence i parzymy – gotujemy 20 minut, cały czas mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Po tym czasie mak przecedzamy przez sitko, usuwając nadmiar wody i studzimy. Mielimy przez maszynkę z końcówką do maku (bardzo drobne oczka). Wkładamy mak i zasypujemy odrobiną cukru (cukier ułatwia mielenie maku), czynność mielenia można powtórzyć (nie dodając już więcej cukru), ale nie jest to ani niezbędne ani konieczne.

Zmielony mak wrzucamy do garnka, dodajemy masło, miód, skórkę pomarańczową, migdały oraz likier. Gotujemy przez 15-20 minut na małym ogniu, mieszając masę cały czas, aby nie przywarła do garnka.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały, cukier, szczyptę soli, masło, szybko łączymy ze sobą. Dodajemy jajko oraz śmietanę, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem, nakłuwamy je widelcem. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i podpiekamy spód przez 15 minut.

W tym czasie roztrzepujemy w misce jajko, dodajemy ser, śmietanę i cukier puder. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą na jednolitą masę. Na podpieczony spód wykładamy równo masę makową, zalewamy masa serową. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut, aż zrobi się złote. Studzimy porządnie. Przestudzone ciasto posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem, startą skórką pomarańczy i orzechami włoskimi.

 

Przepis i zdjęcie: Anna Matuszczak, orajtkitchen.blogspot.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: