Ciasto z gruszkami i czekoladą - KUKBUK
ciasto_gruszki kukbuk

Ciasto z gruszkami i czekoladą

1 foremka

Szybkie, proste i łatwe do zrobienia ciasto, w którym figlują soczyste gruszki. Syci zmysły i dostarcza wiele przyjemności.

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i przy użyciu trzepaczki lub miksera ubijamy do otrzymania puszystej, jasnej masy. Do masy jajecznej dodajemy partiami, naprzemiennie mleko oraz – wymieszane razem w drugiej misce – mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Na koniec wlewamy roztopione i przestudzone masło. Do tak przygotowanej masy wrzucamy posiekaną czekoladę i pokrojone na mniejsze kawałki gruszki. Keksówkę o wymiarach 20 × 10 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej zawartość miski. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Możemy przed pieczeniem posypać je na przykład posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Świetnie będzie smakować polane czekoladą po upieczeniu i wystudzeniu.

 

Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017