Ciasto dyniowe - KUKBUK
pokrojone w kawałki ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

6-8 porcji

Ciasto zrobione z warzywa? Idealna wymówka, żeby zjeść więcej niż jeden kawałek.

Aby uzyskać puree dyniowe, dynię oczyszczamy i kroimy na kawałki, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni przez około 15 minut, do miękkości. Przestudzoną dynię wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładko.

Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i cukier. W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepane jajka, roztopione i przestudzone masło, maślankę i dyniowe puree. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy łyżką lub trzepaczką. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 23×23 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez koło 35-40 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Mascarpone, śmietankę i cukier puder miksujemy na gęsty krem, którym następnie smarujemy równomiernie wierzch wystudzonego ciasta. Dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!

 

http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017