Ciasto drożdżowe z konfiturą truskawkową - KUKBUK
ciasto drozdzowe kukbuk

Ciasto drożdżowe z konfiturą truskawkową

1 foremka

Jeśli wasza spiżarnia pełna jest usmażonych latem konfitur, jeden słoiczek przeznaczcie na to ciasto. Nie pożałujecie!

W misce łączymy łyżkę cukru, 70 ml ciepłego mleka i drożdże. Odstawiamy na kilka minut.W rondelku umieszczamy pozostałe mleko oraz masło, podgrzewamy, aż się roztopi, i odstawiamy. Kiedy płyn ostygnie, wlewamy go do mleka z drożdżami.

W dużej misce mieszamy mąkę, 150 g cukru, jajko i sól. Łączymy z mokrymi składnikami, zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt mokre, dodajemy trochę mąki, powinno jednak pozostać dosyć luźne). Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na całą noc, a następnego dnia ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra. Wycinamy z niego trzy pasy o takiej szerokość jak nasza keksówka czy forma do pieczenia. Każdy pasek smarujemy konfiturą, posypujemy cynamonem i składamy jeden na drugi. Teraz kroimy je na mniejsze kawałki, wstawiamy pionowo do blaszki do pieczenia, posypujmy cukrem brązowym i odstawiamy na około 40 minut, by ciasto jeszcze wyrosło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika wkładamy w ciasto drewniany patyczek, aby sprawdzić, czy w środku jest już suche.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: