Ciasto daktylowe z praliną orzechową i kajmakiem - KUKBUK
ciasto daktylowe kukbuk

Ciasto daktylowe z praliną orzechową i kajmakiem

1 okrągła forma

Kaskadom kajmaku spływającym po puszystym cieście po prostu się nie odmawia.

Daktyle zalewamy wodą, po czym doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut. Kiedy daktyle zaczną się rozpadać, miksujemy je na gładką pastę i odstawiamy do wystudzenia.

Masło, cukier i pastę z wanilii ucieramy mikserem na puszystą masę (około 7-10 minut) i – cały czas miksując – dodajemy kolejno po jednym jajku.
Suche składniki łączymy i przesiewamy. Połowę dodajemy do masy maślano-jajecznej razem z połową zmiksowanych daktyli. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy drugą część suchych składników i daktyli. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Wlewamy ją do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy i uderzamy tortownicą dwa razy o blat, aby masa dobrze się ułożyła. Pieczemy przez 45-55 minut w 175 stopniach, odstawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy wyciągamy z tortownicy.
Cukier wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Podgrzewamy, nie mieszając, aż powstanie karmel w kolorze bursztynu. Dorzucamy orzechy i mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem, rozpłaszczamy szpatułką i odstawiamy. Kiedy karmel wystygnie, łamiemy go na niewielkie kawałki i miksujemy.
Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy w misce na gęsty gładki krem i dodajemy pralinę orzechową (ilość według upodobań).
Masę kajmakową ze śmietanką podgrzewamy w garnuszku, aż się dokładnie połączą. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto kroimy na dwie części. Na dolną część wykładamy ¾ masy kremowej i przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzch wykładamy resztę kremu i przykrywamy masą kajmakową. Całość obsypujemy praliną.

© KUKBUK 2017