Ciasto czekoladowo-buraczane - KUKBUK
ciasto z buraka kukbuk

Ciasto czekoladowo-buraczane

5 porcji

Taka draka, ciasto z buraka.

Buraki gotujemy, obieramy ze skóry i ucieramy na grubej tarce. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Rozpuszczamy masło oraz czekoladę w mikrofali albo w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą, ale tak, by miska nie dotykała powierzchni wody (czyli w kąpieli wodnej). Do sporej miski wlewamy wszystkie mokre składniki: buraki, rozpuszczone masło i czekoladę, wcześniej roztrzepane jajka i esencję waniliową. Mieszamy, aż się połączą. Przesiewamy mąkę. Do drugiej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, sodę, sól, cukier. Mieszamy dokładnie i przesypujemy do miski z mokrymi składnikami, cały czas mieszając. Obrywamy większość listków tymianku, zostawiając kilka gałązek do dekoracji. Oberwane listki dodajemy do masy. Do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem formy o średnicy 24-28 cm wlewamy ciasto, po czym pieczemy je około 40 minut, sprawdzając pod koniec patyczkiem, czy w całości jest już dobrze upieczone. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy mu ostygnąć, wyjmujemy z formy, obsypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gałązkami tymianku.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: