Ciasto czekoladowe wykończone masłem orzechowym i wiśniami - KUKBUK
wisniowe ciasto czekoladowe kukbuk

Ciasto czekoladowe wykończone masłem orzechowym i wiśniami

1 ciasto

Planowaliśmy zatrzymać lato w postaci czereśni, wiśni, agrestu i moreli, a potem zamknąć je w słoiki (prawdziwe, bez podtekstów) podczas warsztatów KUKBUK-a z „Miastem i Ogrodem” w Fabryce Norblina.

wisniowe ciasto czekoladowe kukbuk

Rozpuszczamy na parze czekoladę, dodajemy kawę, brandy, sok z pomarańczy i otartą skórkę pomarańczową. Żółtka ukręcamy z cukrem do białości. Dodajemy, miksując na małych obrotach, mąkę i rozpuszczoną czekoladę. Białka ubijamy na pianę i delikatnie wszystko mieszamy, starając się, aby nie opadło. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy, aż lekko wyrośnie. Warto wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, pozostawiając 2 cm wysokości, i nie przepiec. Na takim wilgotnym, wystudzonym cieście rozsmarowujemy łyżkę masła orzechowego i wiśnie w czekoladzie.

 

 

 

Na małym ogniu, w garnku do wiśni, z cukru i wody przygotowujemy ciemnobrązowy karmel. Wrzucamy wiśnie, dodajemy ocet balsamiczny (podkręca kolor owoców) i smażymy, mieszając tak długo, aż płyn wyparuje. Dopiero wtedy dodajemy alkohol i jeszcze chwilę gotujemy. Musimy uzyskać ciemnopurpurowe, lekko kandyzowane owoce. Wiśnie możemy zawekować w małych słoiczkach i w październiku zrobić sobie z nich mus czekoladowy. Tym razem lekko zmieszane z rozpuszczoną na parze gorzką czekoladą z masłem i szczyptą soli wylądowały na czekoladowym kawałku, posmarowanym słonawym masłem orzechowym. Przyjemnie i słodko!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: