Ciasto czekoladowe z rozmarynem i owocami - KUKBUK
ciasto czekoladowe kukbuk

Ciasto czekoladowe z rozmarynem i owocami

6-8 porcji

Masło i 200 g czekolady topimy w kąpieli wodnej, dodajemy posiekany rozmaryn i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy do białości z cukrem. Dalej miksując, dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem, a potem stopniowo wsypujemy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do formy i pieczemy 45 minut w 180 stopniach (lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy). Studzimy. W tym czasie robimy mus. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, zimną śmietankę ubijamy na sztywno. Do śmietanki dodajemy przestudzoną czekoladę i energicznie mieszamy. Ciasto przekładamy musem i posypujemy owocami, listkami rozmarynu i cukrem pudrem.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: