Ciasto czekoladowe z malinami - KUKBUK
Ciasto czekoladowe z malinami kukbuk

Ciasto czekoladowe z malinami

4-6 porcji

Gdy na puszystym cieście przysiada beza, deser robi się interesujący. Dodajcie do tego czekoladę i maliny, a powstanie arcydzieło.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę i masło. Masę odstawiamy, aby lekko ostygła.

W dużej misce umieszczamy jajka, żółtka, brązowy cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijamy za pomocą miksera, aż masa będzie bladożółta i podwoi swoją objętość (około 5 minut). Dodajemy stopioną czekoladę z masłem, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Masę przelewamy do tortownicy. Układamy na niej maliny, lekko wciskając w powierzchnię ciasta. Pieczemy przez około 30 minut, ciasto powinno być jeszcze lekko surowe. Wyjmujemy z piekarnika i od razu ustawiamy temperaturę na 175 stopni.

Przygotowujemy bezę. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Cały czas miksując, powoli, po jednej łyżce dodajemy cukier. Następnie wlewamy ocet, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i kakao, mieszamy. Na koniec ostrożnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy łyżką.

Gotową bezę przekładamy na podpieczone ciasto. Tortownicę umieszczamy ponownie w piekarniku. Pieczemy około 20 minut. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, dekorujemy dużą ilością malin.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: