Ciasto czekoladowe z burakami - KUKBUK
ciasto czekoladowe z burakami kukbuk

Ciasto czekoladowe z burakami

4-6 porcji

Burak dołącza do grona warzyw, które świetnie sprawdzają się w ciastach. Podkręca wilgotną konsystencję i głęboko kakaowy aromat.

Buraki myjemy, skrapiamy lekko oliwą, owijamy folią i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Kiedy wystygną, obieramy je, kroimy na kawałki i blendujemy.

Czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna, dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło (pozostawiamy odrobinę do wysmarowania foremki) i mieszamy, a gdy składniki dokładnie się połączą, łączymy z burakami i żółtkami (najłatwiej to zrobić za pomocą trzepaczki). Białka ubijamy na sztywną pianę, partiami dodając cukier, i delikatnie łączymy je z masą z czekolady i buraków szpatułką lub dużą drewnianą łyżką. Dodajemy przesiane: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól, i mieszamy, aż ciasto będzie jednolite, ale puszyste. Przekładamy do wysmarowanej masłem foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 45-50 minut. Kroimy dopiero po wystudzeniu.

 

Przepis i zdjęcia: Marianna Medyńśka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: