Ciasteczka z żurawinowym lukrem - KUKBUK
ciasteczka_lukier kukbuk

Ciasteczka z żurawinowym lukrem

4-6 porcji

Maria Antonina z pewnością nie pogardziłaby takim kąskiem!

Mąkę, masło, żółtko i 80 g cukru pudru krótko zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po upływie około godziny cienko rozwałkowujemy, posypując mąką, by nie przyklejało się do blatu i wałka. Wycinamy ciasteczka o średnicy około 5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem, aż ciasteczka będą złote.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na połowę wystudzonych ciasteczek.
Do 200 g cukru pudru dodajemy po łyżeczce soku żurawinowego, by uzyskać gęsty lukier. Polewamy nim pozostałe ciasteczka i zostawiamy do zastygnięcia.
Ciasteczka z lukrem układamy na ciasteczkach ze śmietaną.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: