Ciasteczka ze skwarek - KUKBUK
ciasteczka ze skwarek kukbuk

Ciasteczka ze skwarek

2-3 blaszki

Brzmi dziwnie? Zróbcie i spróbujcie, a znikną szybciej, niż zwykłe kruche ciastka.

Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, nie dopuszczając do zrumienienia. Ostygnięte skwarki przepuszczamy na najdrobniejszych oczkach przez maszynkę do mięsa. Do przesianej mąki dodajemy skwarki, żółtka, proszek do pieczenia, cukier, mleko i posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika na 15-20 minut. Następnie wałkujemy dosyć cienko i wycinamy ciastka. Pieczemy je na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, z włączonym termoobiegiem. Posypujemy cukrem pudrem.

 

Przepis i zdjęcie: Agata Grześkiewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: