Ciasteczka z parmezanem - KUKBUK
Ciasteczka z parmezanem krakowski makaroniarz kukbuk

Ciasteczka z parmezanem

ok. 6 ciasteczek

Jajka z mlekiem i oliwą delikatnie ubijamy na lekką pianę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ser, tymianek i startą skórkę z cytryny, solimy i doprawiamy peperoncino. Szybko mieszamy, napełniamy foremki do ¾ wysokości i pieczemy przez około 25 minut. Przed podaniem można skropić ciastka octem balsamicznym. Zjeść należy zaraz po upieczeniu, wtedy są najlepsze.

Ciastka można też upiec w nieco innych wersjach – z dodatkiem orzechów laskowych, suszonych pomidorów lub z pietruszką i tartą truflą.

Dużą szklankę napełniamy lodem. Wlewamy prosecco i aperol lub campari. Uzupełniamy wodą gazowaną.

Ja zaraz po wyjęciu z pieca zjadłem cztery na raz, czym złamałem żelazną zasadę aperitivo. Bo w aperitivo liczy się umiar. Dobrze, że spritz był tylko jeden. Ale za to jak mi później smakowała kolacja…

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: