Ciasteczka orzechowo-cynamonowe - KUKBUK
Ciasteczka orzechowe kukbuk

Ciasteczka orzechowo-cynamonowe

kilkanaście sztuk

Kilka chrupiących ciastek, kubek mleka i dobra książka - oto przepis na jesienne popołudnie (lub poranek).

W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli, a następnie dodajemy kawałki masła i szybko siekamy całość, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy cynamon (ilość według własnych upodobań) oraz roztrzepane jajko, szybko zagniatamy ciasto, a na koniec dodajemy posiekane orzechy – można dodać więcej niż w przepisie. Z gotowego ciasta formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą, a następnie chowamy do lodówki na godzinę lub dwie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a schłodzone ciasto kroimy w półcentymetrowe plasterki. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15-18 minut, do lekkiego zrumienia brzegów. Ciastka studzimy na kratce.

 

Przepis i zdjęcia: Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: