Chutney z czarnej porzeczki, jabłek i dymki - KUKBUK
chutney porzeczka kukbuk agata wojda

Chutney z czarnej porzeczki, jabłek i dymki

1 słoiczek

Wakacje obfitują w atrakcje. Prócz wysypu kurek, ludzi z autokaru przy budce z lodami, krost po bałtyckich sinicach jest też mnogość wakacyjnej literatury.

Dymkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Krótko szklimy, wrzucamy wszystkie owoce i przyprawy z wyjątkiem cukru i rodzynek. Dusimy dość długo na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu. Możemy przetrzeć przez sito i połączyć z cukrem i rodzynkami lub dorzucić je bezpośrednio do chutneya. Dodajemy cukier i rodzynki. Trzymamy na ogniu jeszcze jakiś czas. Studzimy przez noc w lodówce. Podajemy z mozzarellą di bufala nabitą na widelec i podtopioną lekko od góry na podgrzanym miodzie, suszonym rozmarynie, czerwonym pieprzu. Do towarzystwa marynowane buraki. Wąchajcie wszystko, co wpada wam w ręce. Wyłapujcie najprostsze aromaty!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: