Churros - KUKBUK
churros kukbuk

Churros

4-6 porcji

Nieprzyzwoicie smaczne śniadanie w hiszpańskim stylu.

Do mleka dodajemy cukier i sól, doprowadzamy do wrzenia. Do garnka z mlekiem wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki połączyły się – ciasto będzie zwarte, gęste. Należy rozcierać je łyżką, by pozbyć się grudek mąki. Odstawiamy na chwilę, by przestygło.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką z gwiazdką. Ciasto będzie dość trudne do wyciskania, ale dobry rękaw cukierniczy i trochę siły sprawi, że wyciśniemy urocze churros akurat na dwa kęsy – najlepsza długość to około 5-7 cm.

Smażymy churros partiami w oleju nagrzanym do 180 stopni, aż się zezłocą. Wyjmujemy z garnka, przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu i od razu obtaczamy w cukrze.

Churros podajemy z ciepłą czekoladą – w garnuszku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladą i mieszamy, aż czekolada się roztopi.

www.kornikwkuchni.blogspot.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: