Chrupiące ravioli z groszkiem, kawiorem z mątwy, sosem waniliowym i kiełkami - KUKBUK
ravioli groszek kukbuk

Chrupiące ravioli z groszkiem, kawiorem z mątwy, sosem waniliowym i kiełkami

2 porcje

Do posolonego wrzątku wrzucamy na krótko groszek, odcedzamy i osuszamy, dociskając papierowym ręcznikiem kuchennym. Przecieramy przez sitko metalowe o drobnych oczkach, dodajemy oliwę oraz sól i odstawiamy.

Mieszamy mąkę, białka jaj i wodę, aby otrzymać gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Wałkujemy ciasto na bardzo cienki placek i z pomocą wykrawacza do ciasteczek wycinamy okręgi. Na środek każdego placuszka nakładamy niewielką ilość nadzienia i składamy na pół, aby otrzymać kształt półksiężyców. Upewniamy się, że w środku nie ma pęcherzyków powietrza i dociskamy mocno brzegi.

Nożykiem rozcinamy wzdłuż laskę wanilii i zeskrobujemy nasiona końcówką noża. Przekładamy nasiona wraz z pustą laską wanilii do garnuszka i dodajemy listek laurowy oraz wino. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy, aż płyn się zredukuje. Wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i odcedzamy. Wsypujemy skrobię kukurydzianą, dokładnie mieszamy i stawiamy z powrotem na ogniu. Mieszamy, aż mikstura zgęstnieje. Na końcu dodajemy ocet, masło i sól.

Gotujemy ravioli przez 3 minuty, odcedzamy i zostawiamy na chwilę na sitku, aby pozbyć się jak największej ilości wody. Rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni i wrzucamy ravioli. Smażymy, aż pierożki nabiorą złocistej barwy, po czym przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar płynu.

Przecieramy patelnię do sucha, wlewamy trochę oliwy, dodajemy ikrę mątwy i smażymy nie dłużej niż kilka sekund.

 

Przekładamy ravioli na talerze, dodajemy kawior z mątwy, po łyżce sosu, kiełków, trybuli i na końcu kropimy oliwą.

 

Ilustracje prasowe Samsung

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: