Chrupiące paluchy rybne - KUKBUK
paluszki rybne kukbuk

Chrupiące paluchy rybne

ok. 12 sztuk

Ukręćcie do nich domowy majonez cytrynowy i podajcie z frytkami i sałatką. Pycha!

Rybę dokładnie studzimy i odsączamy na ręczniku. Sprawdzamy, czy nie ma w niej ości. Następnie przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem i łączymy z posiekanymi grzybami, serem, chrzanem, jednym jajkiem, natką i 10 g bułki tartej. Mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli masa zrobi się zbyt lepka, dodajemy więcej bułki.
W rondelku rozgrzewamy 100 ml oleju. Z masy formujemy paluchy, obtaczamy w roztrzepanym jajku i pozostałej bułce. Smażymy, aż będą rumiane i chrupiące.
W misce ucieramy żółtko z odrobiną soli i sokiem z cytryny. Następnie małymi porcjami wtłaczamy pozostały olej, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy łyżkę zimnej wody i mieszamy. Aioli przed podaniem dekorujemy odrobiną oliwy, natką i skórką z cytryny. Serwujemy razem z paluchami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: