Chrupiące kuleczki z frytkami z marchewki - KUKBUK
chrupiace kulki frytki z marchwi kukbuk

Chrupiące kuleczki z frytkami z marchewki

2 porcje

Wszyscy uwielbiamy jedzenie na patyku, a takie w postaci kulek jest bliskie ideałowi.

Przygotowanie bazy mięsnej:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni na oleju lub razem ze skwarkami bądź boczkiem, jeśli ich używamy. Kiedy się zeszkli, dodajemy ją do mielonego mięsa, pozostawiając tłuszcz na patelni, mieszamy. Do masy dodajemy jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą, ponownie mieszamy i jeśli masa jest zbyt sucha, dolewamy odrobinę mleka.

Przygotowanie kuleczek mięsnych:

Do bazy mięsnej dodajemy serek topiony oraz drobno posiekane chili i dokładnie mieszamy. Łyżeczką nabieramy mięso i lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki (powinno ich wyjść 12).

Mąkę wsypujemy do jednej miseczki, w drugiej rozkłócamy jajko, a do trzeciej wsypujemy rozdrobnione płatki kukurydziane. Każdą kuleczkę obtaczamy kolejno w mące, jajku i płatkach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut, aż się zrumienią.

Marchewki dokładnie myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy wzdłuż na ćwiartki i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka smarujemy je oliwą, posypujemy tymiankiem, cukrem i solą. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut przed wyjęciem kuleczek, a później przekładamy na najwyższy poziom i pieczemy na programie grill przez 5 minut, żeby ładnie się zarumieniły.

Musztardę z miodem, jogurtem i sokiem z cytryny dokładnie mieszamy i podajemy jako dip do kuleczek z marchewką.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: