Chrupiąca marchewka - KUKBUK
chrupiaca marchewka kukbuk

Chrupiąca marchewka

2 porcje

Wariacja klasycznego przepisu na marchewkę vichy.

Marchewkę dokładnie myjemy (można ja również lekko obskrobać), następnie kroimy wzdłuż na pół, a połówki znowu na pół.

W rondlu rozpuszczamy masło, do rozpuszczonego masła wrzucamy marchewki, dodajemy łyżkę miodu i szczyptę soli. W ten sposób smażymy marchewkę około 5 minut, w tym czasie wywar maślano-miodowy lekko się skrystalizuje. Bardzo mocno schłodzoną wodę wlewamy do marchewek.

Gotujemy pod przykryciem przez około 8 minut. Marchewka powinna być ugotowana, ale nie rozgotowana.

Dodatkowo sos, który zostanie po ugotowaniu marchewek, możemy zredukować i wykorzystać do polania warzyw. Podajemy bardzo ciepłe, posypane listkami świeżego rozmarynu.

Odpowiednią wodę do tego przepisu kupicie TU.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: