Chrupiąca brukselka w tempurze - KUKBUK
brukselka panierka kukbuk

Chrupiąca brukselka w tempurze

4 porcje

Coś dla brukselkosceptyków – w tej wersji miło chrupie!

Uwaga na początek – woda, której używać będziemy do przygotowania ciasta, musi być bardzo mocno schłodzona!

Zaczynamy od przygotowania brukselki. Odrywamy zewnętrzne, często uszkodzone i zwiędnięte nieco liście, odkrawamy końcówkę głąba, a następnie nacinamy ją delikatnie na krzyż. Warzywa płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie dokładnie suszymy.

Roztrzepane jajko mieszamy z wodą, następnie dodajemy mąkę, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz sól. Wszystkie składniki szybko łączymy ze sobą w jednolite ciasto.

Brukselkę obtaczamy w cieście, smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez około 4 minuty, aż uzyskamy złotą i chrupiącą skórkę. Osączamy z nadmiaru oleju, układając chrupiąca brukselkę na papierowym ręczniku. Brukselki w tempurze najlepiej smakują od razu po usmażeniu.

Odpowiednią wodę do tego przepisu kupicie TU.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: