Chowder z rybą i chorizo - KUKBUK
Chowder ryba chorizo kukbuk

Chowder z rybą i chorizo

2 porcje

Gęsta zupa dla wielbicieli bogactwa na talerzu. Pokochają ją fani mięsa i ryb, a już na pewno wszyscy zziębnięci i wypatrujący słońca.

Chowder ryba chorizo kukbuk

W garnku, na średnim ogniu, rozpuszczamy masło wraz z oliwą. Dodajemy chorizo i łodygę selera drobno pokrojone. Smażymy, mieszając, przez około 5 minut. Wsypujemy mąkę i mieszamy przez około minutę, po czym powoli dolewamy bulionu, ciągle mieszając. Gotujemy przez około 5 minut, po czym zmniejszamy ogień, dodajemy ziemniaki oraz tymianek i gotujemy przez kolejne 10-15 minut.

 

W tym czasie obieramy kukurydzę – oczyszczamy z włosków i odcinamy nożem ziarna od kolby. Dodajemy kukurydzę i gotujemy wszystko, mieszając od czasu do czasu przez kolejnych 10 minut. (Ziemniaki powinny być już miękkie).

 

Na koniec dodajemy pokrojoną w niewielkie kawałki rybę i gotujemy, aż ta będzie gotowa (około 5 minut). Solimy i pieprzymy do smaku, podajemy posypane pietruszką.

Chowder ryba chorizo kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: