Chowder z łososiem i wędzonym pstrągiem - KUKBUK
chowder losos kukbuk

Chowder z łososiem i wędzonym pstrągiem

4 porcje

Delikatna zupa rybna z kukurydzą, ziemniakami i dwoma rodzajami ryb, zabielona mlekiem.

W rondlu doprowadzamy bulion do wrzenia. Wkładamy do niego ryby i gotujemy przez 5 minut. Zdejmujemy z palnika i zostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie ryby wyjmujemy, dzielimy na kawałki i odstawiamy na później. Bulion zachowujemy. Cebulę kroimy w piórka, por – w cienkie plasterki, a czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i topimy masło. Dodajemy cebulę, por i czosnek oraz smażymy na małej mocy palnika przez około 10 minut. Dodajemy ziemniaki i smażymy kolejne 10 minut. Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy mleko. Połowę zupy wraz z połową ziemniaków odlewamy i miksujemy w blenderze. Zmiksowaną część wlewamy z powrotem do rondla. Dodajemy kukurydzę, kawałki ryby i całość doprawiamy.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: