Choritos a la chalaca - małże a la chalaca - KUKBUK
malze chalaca kukbuk

Choritos a la chalaca – małże a la chalaca

8 porcji

Przyrządzenie małży wcale nie musi być skomplikowane. Ugotowane i podane ze świeżą salsą warzywną wprowadzą do domu odrobinę Peru.

Małże dokładnie myjemy, usuwając piasek i glony przyklejone do skorupek. Wyrzucamy te, które już są otwarte. Następnie wkładamy je do garnka z wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż się pootwierają. Wyrzucamy wszystkie nieotwarte. Równocześnie cebule, papryczki oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Pokrojoną cebulę płuczemy, porządnie odcedzamy, umieszczamy w miseczce i solimy. Następnie dodajemy do niej sok z cytryny, pomidory, pietruszkę i papryczki. Dobrze mieszamy i skrapiamy olejem.

Ugotowane małże odcedzamy (wodę z gotowania możemy zachować na później, na przykład do przygotowania zupy), wyjmujemy każdą ze skorupki i umieszczamy na połówce muszli. Następnie każdą dokładnie przykrywamy salsą warzywną.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: