Chocolate chip cookies - KUKBUK
Chocolate chip cookies kukbuk

Chocolate chip cookies

15 sztuk

(Nie)tradycyjne ciasteczka angielskiej gospodyni.

 

Wszystkie rodzaje mąki przesiej dokładnie z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. W blenderze zmiksuj banana. Dodaj ksylitol i ponownie zmiksuj. Dodaj masło orzechowe, olej oraz sól i wanilię i bardzo dokładnie połącz. W misce wymieszaj mąkę z płynną masą i czekoladą. Ciasto nakładaj łyżeczką. Staraj się wydzielać równe porcje. Zachowaj odstępy, bo ciasteczka rozpłyną się w piekarniku. Piecz ok. 10 minut w 170°C. Ciasteczka powinny być wciąż miękkie. Za pomocą łopatki do ciasta przełóż je na kratkę do studzenia i upiecz kolejną porcję. Ciasteczka będą twardniały w trakcie studzenia.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej, „Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem”, wydanej nakładem wydawnictwa Septem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: